Penészmentesítés a festék felvitele előtt, az egyenletes szín eloszlásért!

Penészmentesítés a festék felvitele előtt, az egyenletes szín eloszlásért!
Mielőtt neki látnánk a festésnek, fontos ellenőrizni a falak minőségét, majd előkészíteni azt. Ezáltal megbizonyosodhatunk arról, hogy kell-e használnunk valamilyen penészölő szert ahhoz, hogy a kívánt szín a fal minden pontján azonos árnyalatú legyen. Pár hónapos festésnél gyakran elég lemosni a penészt, majd utána kezdhetünk dolgozni a penész gátló réteggel. Ilyenkor szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mivel nem kell bajlódnunk a fal „alapozásával”. Ennek a leggyakoribb jele, hogy az előző réteg festék minősége kiváló volt, így az megfelelően a falhoz tapadt, vagyis csak „felszíni” penészünk van.

A penészmentesítés lépései:
Készítsük elő a falat az alábbi felsorolás szerint:
– szabaduljunk meg a por-piszoktól, a virágzásra hasonlító formáktól
– eszközök használatával (csiszolópapír, kés) biztosítsuk a festéshez szükséges egyenletes felszínt.
Ilyenkor már a falat ne nedvesítsük be, ha csak nem szeretnénk egy hónap múlva megismételni a folyamatot, mivel tovább fertőzést idézhetünk vele elő. Ha nem szeretnénk sok időt ráfordítani az eltüntetésre, használjunk penészölőt, amit majdnem minden háztartási boltban megtalálunk. Gondoljunk magunkra is, védő felszerelés használata ajánlott ilyen munkafolyamat elvégzésekor. Ha kész vagyunk, gletteljük át a falat, majd csiszoljuk. Alaposan vizsgáljunk át minden falat, az esetleges plusz munka elkerülése miatt. Ha tanácstalanok vagyunk, vagy először csinálunk ilyet, forduljunk bizalommal az eladókhoz kérdéseinkkel.

Előkészítés:
Festés előtt ürítsük ki a szobát vagy termet. Ha erre nincs lehetőségünk, toljunk mindent középre „úgy egy kupacba”, majd valamivel gondosan takarjuk le. A padlót újságpapírral borítsuk be, így a takarítást is lerövidíthetjük. Bármilyen eszközzel (amivel tudjuk) távolítsuk el a régi festéket, majd egyenletesre csiszoljuk át. Ha a vakolat nagyobb mennyiségben lejön, akkor sajnos az egész falat újra kell vakolni.

A penészölés folyamán mindenre alapos figyelmet fordítsunk!
A fal, festés során folyadékot vesz fel, szív magába. Ennek elkerülésére már használhatunk mély alapozókat vagy telítő anyagokat. Ezek színtelen és elég gyorsan száradó anyagok, melyek a fal légzését nem akadályozzák, erősítik a vakolatot és jobb tapadást biztosítanak. Vannak már olyan festékek is, amik már penészölővel együtt vannak bekeverve így meg is előzhetjük a bajt.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.